Sjoerd Bakker

De verloren was methode (cire perdu)

Het moet zo’n vijftig jaar geleden zijn dat ik voor het eerst hoorde van deze techniek.
Het maken van bronzen beelden gaat terug naar zo’n 3000 voor christus, het brons, een legering van koper en tin liet zich goed smelten en in vloeibare vorm werd het gegoten in een vuurvaste open vorm. Bizar is dat het brons door de jaren heen veel is gebruikt voor wapens, echter ten tijde van vrede konden de kanonnen worden omgesmolten en het materiaal worden hergebruikt voor beeldende kunst.

De vier bronzen die ik maakte werden eerst gemaakt van was. Na het aanbrengen van de ontluchters en het gietkanaal werden ze ingebed in een vuurvaste gips. Dit geheel gaat dan de oven in en de was smelt uit de vuurvaste gips. Er ontstaat dan een holle ruimte waar vloeibaar brons in kan worden gegoten.
De huidige brons prijs en de hoge energie prijzen zorgen ervoor dat dit soort objecten nu erg kostbaar worden.
Van de kikker maakte ik een “mal” met een latex binnenkant. Deze mal kan je meerdere malen vullen met vloeibare was en zo kan je meerdere exemplaren produceren van een object.

Van mijn leermeesters Marcus en Marijke Ravenswaaij-Deege leerde ik in beginsel te kijken.
“the more you look, the more you see” was het adagium. De combinatie van het kijken en dat wat mij op dat moment boeide zette mij in gang om “iets” te creëren .
De stevige overpeinzende dame op de steen, het ranke welkomst beeld en de pose uit een balletvoorstelling.

Ik wens jullie een prettige waarneming en verwondering die ik heb proberen weer te geven in de paar objecten. Geniet.

Sjoerd Bakker

Discipline: Beelden

Locatie expositie: Wittebroodstraat 9