Joost Nijssen

Tijdens Kunst in Monumenten vormt de grote zaal van het Stadhuis het tijdelijke atelier van Joost Nijssen. Hij kalligrafeert dan live een lange tekst in Romaanse Kapitalen.

Zonder dat we het in de gaten hebben gebruiken we iedere dag eeuwenoude ‘gebruiksvoorwerpen’. Onze hoofdletters, waarmee de zinnen die we lezen of schrijven beginnen, zijn namelijk direct afgeleid van de kapitalen die in de Romeinse Tijd werden gebruikt om te laten zien waar gebouwen voor dienden, de opdrachtgevers van die gebouwen te eren, maar ook om de doden uitgeleide te doen met een graftekst. Voordat de letters in gebouwen of grafzerken konden worden gebeiteld, moest de tekst eerst op het marmer worden aangebracht. Eeuwenlang is de mensheid ‘vergeten’ hoe de Romeinen dat deden. Het was pas in de jaren ’60 van de twintigste eeuw dat Edward Catich (VS 1906-1979) doorkreeg hoe dat toch gebeurd moet zijn. En Joost Nijssen gaat dat tijdens Kunst in Monumenten aan u laten zien.

Joost Nijssen (1975) is opgegroeid in de vesting en woont er nog steeds. Zo’n 10 jaar is hij gepassioneerd kalligraaf en volgt hij lessen van vermaarde meesters in kalligrafie in binnen-en buitenland.

Discipline: Kaligrafie

Locatie expositie: Stadhuis