KunstSalon 17 mei: Neo Rauch

KunstSalon Neo Rauch | 17 mei 2018
inloop 20:00 • aanvang 20:15

entree €5,- inclusief koffie
Locatie: de Republiek – Hoogstraat 4
We vinden het fijn als u laten weten dat u komt via: info@kunstvesting.nl

 

Het werk van Neo Rauch (Leipzig, 1960), dat de kunstwereld zo stormachtig veroverde, onttrekt zich volledig aan het voorspelbare ritme waarin de kunsten zich de afgelopen decennia lijken te hebben ontwikkeld. Kunsthistoricus Marie Christine Walraven legt uit waarom zijn werk niet is wat het lijkt en meer dan het schijnt.

Over Neo Rauch:

Neo Rauch, Dromos, 1993, olieverf op doek, 250 x 198,5 cm, privécollectie © Neo Rauch / VG Bild-Kunst, Bonn (Foto: Uwe Walter, Berlijn).

Neo Rauch studeerde aan de befaamde Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig bij Arno Rink in de tijd dat Duitsland en Europa nog gedeeld waren. De concentratie in Leipzig op het schilderen plaatste de kunst die daar ontstond buiten de modes van de internationale kunstwereld. Het werk van Neo Rauch doorbrak dit isolement en werd vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw wereldwijd bejubeld.

De complexe schilderijen van Neo Rauch transporteren de kijker naar een herkenbare wereld, die na een eerste gevoel van houvast, bij nadere beschouwing verwarring en soms verontrusting veroorzaakt. Het menselijk bestaan in al zijn gelaagdheid, in interactie en in isolement, golft ons tegemoet in vele gedaanten, vaak geworteld in het Midden–Europa van vervlogen tijden.

Neo Rauch vult zijn schilderijen met zijn droombeelden, visioenen, begeleiders en reisgenoten. Zijn schilderijen verbinden hun dynamiek met ons levensgevoel. Zij worden onderdeel van ons, huisgenoten, alsof ze ademen, die iedere dag denkimpulsen kunnen geven door hun indringende aanwezigheid of troost brengen. In het werk van Neo Rauch wordt de kracht van de kunst gevierd en het schilderen en het kijken naar schilderijen als levensnoodzaak geproclameerd.
(tekst over Neo Rauch – Museum de Fundatie)

Tot en met 3 juni zijn de schilderijen van Neo Rauch te zien in Museum de Fundatie in Zwolle. Zullen we na de KunstSalon met z’n allen de kunstwerken gaan bekijken?