KUNSTSALON

KunstSalon Hanneke Heydenrijk

Op dinsdag 21 februari organiseren we een nieuwe KunstSalon:

Hanneke Heydenrijk, industrial designer is deze avond onze gast en geeft een lezing.

Moderne tapijtkunst : Hoe kunst, design, techniek en wiskunde
samen leiden tot een uniek project voor het Stedelijk Museum in
Amsterdam.

Een voorbeeld van samenwerking, waar creativiteit gekoppeld werd
aan vakmanschap en inspireerde door innovatie.

Locatie: de Republiek
inloop 20:00 • aanvang 20:30
entree €5,- inclusief koffie
aanmelden via: [email protected]

Bekijk voorgaande kunstsalons

Wat is een KunstSalon?

De KunstSalon wordt 2 tot 3 keer per jaar in Heusden-vesting gehouden. Binnen deze salons worden verschillende activiteiten georganiseerd zoals films, lezingen en presentaties. Kunstenaars, galeriehouders en ieder die belangstelling heeft voor ons programma is van harte welkom!

Thema's tijdens KunstSalon:

Lezingen, kunstfilms, presentaties, nieuwjaarsrecepties, bijpraatavonden, salons op locatie; rondleidingen.

WinterSalon 2017

Hanneke Heijdenrijk - tapijtkunst Design, ambacht, architectuur, wiskunde en cultuurhistorie zijn de elementen die met elkaar worden verweven in het wandtapijt bij de entree van het Stedelijk Museum Amsterdam. Industrial Designer Hanneke Heydenrijk vertelde uitgebreid over het ontwerp, dat van de hand van Petra Blaisse is, en de realisatie van dit tapijt. Een hele geslaagde KunstSalon in cultureel café de Republiek!

NajaarsSalon op locatie 2016

'Waanzin en werkelijkheid.' Het thema 'Waanzin en werkelijkheid' spreekt tot de verbeelding! De kunstwerken legden een associatie met het werk van Jeroen Bosch. Er werd werk geëxposeerd uit de Rabo kunstcollectie en de collectie van Würth. Tijdens de rondleiding werden de twintig deelnemers aan de Salon getrakteerd op een rijk overzicht van uiteenlopende kunstwerken. De Salon werd in Fort Isabella te Vught in restaurant 'De Pure Keuken' afgesloten met een gezellige lunch.

NajaarsSalon voor kinderen 2016

AtelierMonsters! •Kinder-Kunstroute• in het teken van de Ateliermonsters! Tijdens de Kinder-Kunstroute gaan kinderen van 6 tot 10 jaar op zoek naar deze monsters want we hebben gehoord dat zij vooral te vinden zijn in de ateliers van Heusdense kunstenaars! Daarna mogen de kinderen zelf kunstenaar zijn en gaan aan de slag in het grote Monsteratelier om hun eigen kunstwerk te maken. Daarna maken we er een heuse tentoonstelling van!

VoorjaarsSalon 2015

MaterMosa Jan Willem Rodenburg, directeur en oprichter van MaterMosa vertelt over de Kunst&cultuurprojecten die in dit biënnalejaar worden ontwikkeld langs de maasoevers in Frankrijk, België en Nederland.

NieuwjaarsSalon 2015

In het Gouverneurshuis In een vol Gouverneurshuis werd een film vertoond over Het Hedgehouse van het verzamelaarsechtpaar Jo en Marlies Eyck uit Wijlre. Barry Heinrichs, kunsthistoricus, leidde de film in. Met een glas prosecco werd een kunstzinnig biënnalejaar ingeluid. De nazit was erg gezellig!

VoorjaarsSalon op locatie 2014

EKWC Den Bosch Op vrijdag 28 maart 2014 om 14.00 uur is een groep kunstenaars en belangstellenden in het EKWC rondgeleid door Joris Link, kunstenaar. Het Keramisch Werkcentrum staat wereldwijd in de belangstelling en biedt artist in residence werkplekken voor kunstenaars. Het EKWC is in 2015 verhuisd naar Oisterwijk.

Nieuwjaarssalon 2014

Een jublieumavond rond Elmar Gille 13 februari: Elmar Gille, schilder en graficus woont en werkt al 40 jaar in de vesting. Een film over zijn werk Die Lorelei, door Frans Lossie en een lezing door Peter Bol; het werd een unieke en drukbezochte Salon in Cultureel Cafe de Republiek aan de Hoogstraat in de vesting.

ZomerSalon 2013

NoordBrabants Museum Den Bosch 27 juni Uitgenodigd door conservator Trappeniers van het NoordBrabants Museum bezochten we de expositie van Marc Mulders en designers Kiki van Eijk en Joost Bleiswijk. Het Museum is sinds kort verbonden met het Stedelijk Museum Den Bosch, ze vormen nu een geheel in het centrum.

LenteSalon 2013

Lezing: Koningin Beatrix en de Kunst: Haar Keuze Lezing door kunsthistoricus Barry Heinrichs waarin hij ingaat op Beatrix' warme belangstelling voor moderne beeldende kunst. Van het Stedelijk Museum Amsterdam tot haar eigen collectie: een kijkje achter de schermen.

HerfstSalon 2012

UNTITLED HerfstSalon, okt-2012 - Cultureel Cafe De Republiek. Film 'UNTITLED'. Over hedendaagse galeries en hun kunstenaars. Met lichte spot en humor worden 2 kunstenaars in hun carrière gevolgd.

LenteSalon 2012

Andy Warhol LenteSalon april 2012 - Cultureel Cafe De Republiek. Film Andy Warhol regie Kim Evans. Een documentaire over het werk en leven van Andy Warhol.

NieuwjaarsSalon 2012

oud-burgemeester H. Willems Tijdens de nieuwjaarsreceptie onthulling van het schilderij van burgemeester Henk Willems, gemaakt door Daniel Douglas. Een boeiende inleiding werd gegeven door Lilja Zakirova.

NieuwjaarsSalon 2011

receptie Plezierig begin van 2011 bij Cultureel cafe De Republiek, met een goed glas wijn begonnen aan een nieuw biënnalejaar.

WinterSalon 2010

Picasso Het leven en werk van Picasso, (1881-1973) weergegeven in de film El hombre y su obra.

Herfstsalon 2010

lezing Kleurrijk Faillissement Kunstschilder en reclameman Ferdy Steger bracht een kleurrijk verhaal over zijn leven als ondernemer en kunstenaar.

VoorjaarsSalon 2010

Hollands Licht - de film De mythe is eeuwenoud, maar is nooit eerder serieus onderzocht. De mythe wil dat het licht in Holland iets heel bijzonders is. Beroemd geworden dankzij de schilderkunst. Maar volgens de Duitse kunstenaar Joseph Beuys heeft het Hollandse licht halverwege de vorige eeuw zijn specifieke helderheid verloren. Daarmee kwam volgens hem een einde aan een eeuwenoude visuele cultuur.

LenteSalon 2009

lezing veilingmeester In de lente van 2009 kwamen we bijeen in Cafe Havenzicht voor een interessante avond. Veilinghuis Korst Van Der Hoeff in Den Bosch heeft een belangrijke functie in deze regio voor het veilen van kunst en antiek Veilingmeester H.Korst gaf een boeiende lezing over de kneepjes van het vak. De zoektocht van het veilinghuis naar kunstwerken uit de oude BKR collectie was een interessant onderdeel van deze avond.

NieuwjaarsSalon 2009

bij Clemens Briels Art Centre Op uitnodiging van Clemens Briels werd de nieuwjaarsborrel geschonken in zijn Art Centre in de vesting aan de Wijksestraat.

HerfstSalon 2008

film Geert Jan Jansen Meestervervalser "In zijn eentje heeft hij de hele internationale kunstwereld te kijk gezet. Het snobisme, de geldzucht en de hypocrisie ontmaskerd. Niet één keer, maar tientallen jaren lang. Kunstkenners en taxateurs kunnen zijn bloed wel drinken. De kwaliteit van zijn schilderijen is zo meesterlijk dat bijvoorbeeld Appel zijn 'eigen werk' voor echt aanzag en certificeerde. Alleen al daarom wordt hij door vriend en vijand beschouwd als de grootste kunstvervalser van de afgelopen eeuw. Nog steeds schildert hij in de stijl van grote meesters, maar nu onder zijn eigen naam: Geert Jan Jansen." Een omstreden film dit keer, niet alle kunstenaars konden de keuze van deze film waarderen. Genoeg stof tot napraten dus.

ZomerSalon 2008

kunstpraat Op deze historische foto zien we o.a. rechts de kunstschilder Kees Bol (1916- 2009) en kunstschilder Pieter de Bodt (1916-2013) beiden hebben meer dan 35 jaar in de vesting gewoond en gewerkt.

LenteSalon 2008

film KunstRoute 2007 De film over de KunstRoute van 2007 werd gemaakt door Quint Bleijenberg. Deze 1e editie werd sfeervol in beeld gebracht en diverse kunstenaars werden geïnterviewd.