Agenda

dinsdag 31 januari 2017

Biënnale Kunst in de Vesting 2017

In 2017 organiseren we tijdens de open monumenten-dag onze Biënnale Kunst in de Vesting.

Van Mondriaan tot Dutch Design

Wanneer: Zaterdag 9 en zondag 10 september 2017

dinsdag 24 januari 2017

KunstSalon 'Hanneke Heydenrijk, industrial designer'

Op dinsdag 21 februari organiseren we een nieuwe KunstSalon:

Deze avond is Hanneke Heydenrijk, industrial designer onze gast en geeft een lezing.

Moderne tapijtkunst :
Hoe kunst, design, techniek en wiskunde samen leiden tot een uniek project voor het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Een voorbeeld van samenwerking, waar creativiteit gekoppeld werd aan vakmanschap en inspireerde door innovatie.

Locatie: De Republiek
inloop 20:00 • aanvang 20:30
entree €5,- inclusief koffie
aanmelden: [email protected]

Al een beetje nieuwsgierig? Klik hier om een kort filmpje te bekijken.

vrijdag 4 november 2016

KunstSalon: Waanzin en Werkelijkheid

Op zondag 20 november organiseren we een nieuwe KunstSalon:

We maken een uitstap naar de expositie:

‘ Waanzin en Werkelijkheid’

van kunstlocatie Würth in Den Bosch, waar een rondleiding wordt verzorgd.

De rondleiding start om 11:30 en duurt tot ongeveer 12:15.
Stichting Kunstvesting nodigt u van harte uit deel te nemen!
Als u interesse heeft om mee te gaan, stuur dan snel een mailtje naar [email protected] vóór maandag 14 november.

We zien u graag op 20 november!

zondag 25 september 2016

Verstilde Intimiteit – Kees Bol

Kunstschilder Kees Bol zou dit jaar honderd zijn geworden. Met een veelzijdige tentoonstelling blikt het Gouverneurshuis terug op het leven van deze expressieve kunstenaar.

Kees Bol (1916 -2009) staat bekend als meester met kleur. Zijn werk kent een expressieve stijl waarin vormen en kleuren prachtig met elkaar in evenwicht zijn. Om zijn honderdste geboortedag te vieren, wordt vanaf september op drie locaties in Heusden werk van deze bijzondere kunstenaar getoond.

Het Gouverneurshuis belicht het kleurrijke leven van Kees Bol in al zijn facetten. De tentoonstelling ‘Verstilde Intimiteit – Kees Bol’ is voorbereid in samenwerking met zijn zoon Peter Bol, tevens voorzitter van de stichting Kerncollectie Kees Bol. Hij heeft een zorgvuldige selectie gemaakt uit de schilderijen van zijn vader. Daarnaast zullen ook tekeningen van zijn hand te zien zijn, evenals brieven, foto’s en boeken. De objecten gaan gepaard met anekdotes over Kees Bol, waardoor de bezoeker deze extroverte kunstschilder persoonlijk leert kennen.

Gedurende de looptijd van de expositie zal ook de NCRV-documentaire De zoektocht van Kees Bol te zien zijn in het Gouverneurshuis.

In Atelier Peter Bol zal de tentoonstelling Vader en Zoon, schilderijen van Kees en Peter Bol te bezichtigen zijn. In het Blaauw Laaken Kunstkabinet ligt de nadruk op de vijf decennia dat Kees Bol als kunstschilder actief was. De tentoonstelling biedt een overzicht van zijn landschappen, stillevens en portretten.

Openingstijden en informatie
Vanaf 25 september t/m 31 december is de expositie Kees Bol. Verstilde intimiteit in het Gouverneurshuis ieder weekend te bezichtigen, van 11.00 tot 17.00 uur. Meer informatie is te vinden op www.gouverneurshuis.nl.

Het Gouverneurshuis
Putterstraat 14, Heusden
openingstijden:
zaterdag en zondag van 11.00 – 17.00 uur
Van 25 september tot en met 31 december 2016
www.gouverneurshuis.nl

Over Kees Bol

Kees Bol, geboren in Oegstgeest, vestigde zich in de jaren ‘40 als kunstschilder in Brabant. Hij gaf les aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en aan de toenmalige Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven. Vanaf eind jaren ‘60 verbleef hij enkele maanden per jaar in het Zuid-Franse Rouveret. Rond 1970 verhuisde hij naar Heusden. In de vestingstad betrok hij samen met zijn vrouw Toos een rijksmonument uit 1605. In zijn atelier in het achterhuis schilderde hij menig portret en stilleven. Ook het Franse en Nederlandse land vormde een onuitputtelijke bron van inspiratie voor zijn landschappen.

Kees Bol exposeerde onder andere in het Van Abbemuseum Eindhoven, het Stedelijk Museum Amsterdam, Museum De Lakenhal in Leiden en het Noordbrabants Museum te ’s-Hertogenbosch.

zaterdag 17 september 2016

AtelierMonsters

Educatief kunst-project voor kinderen!

AtelierMonsters zijn monstertjes die in elk atelier van de kunstenaar wonen. Soms maken ze er een enorm rommeltje van en zijn ineens al de kwasten of gummen kwijt. Maar ze helpen de kunstenaar ook: door bijvoorbeeld dat boek nét op de juiste pagina voor hem open te slaan, of precies de juiste kleur verf klaar te leggen die nodig is. Ze laten zich niet zo heel snel zien in het atelier maar eens in de zoveel tijd komen ze naar buiten. Laat dat nou net zijn als we een leuke kinderactiviteit in Heusden organiseren! Zo kunnen ze de kinderen mooi meehelpen!

De ochtend gebruiken we voor een Kinder-Kunst-Route die onder begeleiding van 3 kunstdocenten langs drie ateliers van kunstenaars voert. In elk atelier leren de kinderen kunst ervaren op verschillende zintuigelijke manieren en worden ze uitgedaagd hun fantasie te gebruiken.

‘s-middags verzorgen we een MonsterPicknick en daarna gaan de kinderen zelf aan de slag in het MonsterAtelier om hun eigen kunstwerk te maken!
Aan het einde van de middag stellen we alles tentoon en is iedereen welkom om een kijkje te komen nemen!

Toch nog wat meer weten? Stuur een mailtje naar: [email protected]

zondag 24 januari 2016

expositie Abdij Mariënkroon

Expositie

Catharina van de Ven: beelden
Hans van der Ven: fotografie
Arjen van der Cruijsen: lichtobjecten

Een expositie waarbij licht een grote rol speelt. Het zijn deze keer drie exposanten die op een heel bijzondere manier het licht werpen op mens en gebouw en die laten zien hoe verrassend en vernieuwend het gebruikmaken van moderne technieken in de kunst kan zijn.

De opening van deze expositie is op zondag 24 januari om 14.00 uur.

U kunt de kunstwerken bezichtigen op de zes zondagen van 24 januari tot en met 28 februari vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur in de abdijtoren, Abdijlaan 6a, Nieuwkuijk. Toegang gratis.

vrijdag 18 december 2015

Licht op de Vesting

Lichtfestival Licht op de Vesting | openingsavond

Vrijdag 18 december wordt het lichtfestival om 21.00 uur op ludieke wijze geopend. Vanaf dan worden diverse karakteristieke objecten iedere avond (met uitzondering van 24, 25, 31 december en 1 januari) tussen 18.00 en 23.00 uur prachtig uitgelicht.
Met een gratis route-kaartje, dat vanaf 5 december verkrijgbaar is bij het Heusdens Buro voor Toerisme, mis je geen object.

Maar wil je meer te weten komen over de verborgen verhalen die schuil gaan achter deze objecten en te bezoeken pleintje en steegjes, neem dan om 19.30 uur deel aan de speciale passantenwandelingen onder leiding van een gids!
bezoek de website.

vrijdag 11 september 2015

opening biënnale Kunst in de Vesting

Op vrijdagmiddag 11 september wordt de Biënnale Kunst in de Vesting Heusden op 3 opeenvolgende locaties geopend:

• om 16.00u de expositie: Eeuwigh gaat voor Oogenblick? in de tuin van Het Gouverneurshuis, Putterstraat 14
• om 17.00u de expositie van art brut kunstenaar Riet van Halder in de grote bovenzaal van het voormalig Stadhuis, Pelsestraat
• om 18.00u de kunst-installatie op/in het vrachtschip Shiva van MaterMosa aan de Molensteiger in de Stadshaven

Aansluitend, vanaf 18.00u wordt een openingsfeest op de Molensteiger en kade gehouden waarbij het Thomas Martens 4TET een optreden geeft vanaf het vrachtschip Shiva.

Het Thomas Martens 4tet maakt eigentijdse jazz met een rauw randje.
De veelzijdige gitarist Thomas Martens kenmerkt zich door zijn speelstijl van jazz, funk en rock. We kennen hem van bands als Eddy & the Ethiopiërs, CUBE X, Blaufunk en Wildcard.

Afgelopen zomer nam Thomas zijn debuutalbum “5 to 9” op.
Een spannend en veelbelovend jazz album van deze jonge gitarist.
Hij noemt invloeden als Michael Brecker, Brad Mehldau en John Scofield.
Met de energieke drummer Joost Wesseling, de inspirerende pianist Laurens Hoppe en swingende bassist Boris Oud.

Thomas Martens – gitaar
Laurens Hoppe – piano
Boris Oud – contrabas
Joost Wesseling – drums

zaterdag 27 juni 2015

Henk Willems Cultuurprijs 2015

Henk Willems Cultuurprijs voor Peter Verboven

Het college van Heusden heeft de Burgemeester Henk Willems Cultuurprijs toegekend aan Peter Verboven uit de vesting Heusden. Het is de tweede keer dat de prijs wordt uitgereikt. De uitreiking vond plaats op zaterdag 27 juni tijdens de start van het evenement ‘Ongehoord’.

Volgens de jury – voor een deel bestaande uit leden van de Kunst Advies Commissie – is Peter Verboven een gedreven en bevlogen cultuurliefhebber die zich al meer dan 40 jaar met tomeloze energie inzet voor de cultuur in de vesting. Hij is onder meer oprichter van Stichting De Moriaan en van cultureel café De Republiek. Daarnaast vervult hij tal van bestuursfuncties en is hij lid van werkgroepen die het culturele klimaat in de vesting stimuleren.

Pionier
Als pionier in de jaren zestig heeft Verboven moed en lef getoond om zijn eigen weg te gaan, nieuwe wegen te bewandelen en te experimenteren, zo schrijft de jury. “Op zijn 75e levensjaar zit Verboven nog vol plannen en ideeën en is hij gepassioneerd door cultuur in de meeste brede zin van het woord. Zijn vrije geest, zijn manier van denken en organiseren en stimuleren van talenten maakt hem met recht tot een ongekend fenomeen.”

Peter Verboven verstaat de kunst om mede door zijn eigenzinnigheid en vastberadenheid een groot deel van de vestingbewoners te stimuleren en te activeren en te laten participeren in het culturele klimaat in de vesting. Verboven heeft in de loop der jaren een dankbaar cultureel ‘minded’ publiek aan zich weten te binden, ook van buiten de vesting. Met recht kan gezegd worden dat hij een grote bijdrage heeft geleverd aan het culturele klimaat van Heusden.

Prijs
De Burgemeester Henk Willems Cultuurprijs werd in 2011 ingesteld bij het afscheid van burgemeester Henk Willems en heeft als doel personen of organisaties die op amateuristische of professionele basis aan kunstbeoefening doen, in hun artistieke ontwikkeling te stimuleren of te waarderen voor de manier waarop zij aan die activiteiten invulling geven.
De prijs bestaat uit een kunstwerk van de Drunense kunstenares Dorothé Jehoel en een geldbedrag van € 1.000.

zaterdag 30 mei 2015

Ouverture MaterMosa

Op 30 mei start Mater Mosa met de Ouverture,

Een golf van luidklokken, carillons, koren, harmonieën en fanfares die zich in één dag verplaatst van de bron tot de monding van de Maas. De golf bereikt Heusden tegen 17 uur. Daar zullen 40 kinderen, op een veilige boot midden op de rivier, de golf verwelkomen met een oorverdovend lawaai op allerlei instrumenten. Dan klinken de stadhuisbeiaard, de kerkklokken, de schutterij en de kanonnen.

Voorafgaand aan de actie op de boot krijgen de kinderen een actieve les in de betekenis van de rivier, vroeger en nu, voor de steden die aan het water liggen. De kinderen verzamelen om half vier in Cafe De Republiek. De organisatie van de kinderactiviteiten is handen van de Stichting Het Ravelijn.

kijk hier op de website van MaterMosa.

zaterdag 30 mei 2015

MaterMosa / gedichtenrouteVanaf half mei zijn op gevels in de vesting Heusden gedichten uit verschillende Maassteden te vinden. Elke plaat is een fraai uitgevoerde compositie van een gedicht uit één van de (vesting)steden aan de Maas, gecombineerd met een historische prent van diezelfde stad. Zo is er uit Rotterdam een gedicht van Jules Deelder, uit Maastricht een gedicht van Pierre Kemp en uit Heusden een zeer recent gedicht van Dory Corvers. Ook zijn er Franstalige gedichten, uit de Waalse steden Huy en Luik.

De officiële opening van de gedichtenroute vindt plaats op 30 mei om 20.30 uur Cultureel Café de Republiek in Heusden. Op deze avond hoort u een aantal van de gedichten op de platen voorgedragen door onder anderen Hans van Wijk en Jules Deelder. Er is levende muziek van het duo Heus, Dick Schreinders, zang, gitaar en Kees Krommenhoek, tenorsax. De toegang is gratis. De organisatie is in handen van de leden van Stichting De Moriaan, Heusden.

Kijk hier op de MaterMosa website

maandag 25 mei 2015

Portret van de Maas in Het Gouverneurshuis

Internationale primeur én opening expositie ‘Portret van de Maas’

Op 25 mei 2015 om 15.00u onthult burgemeester Jan Hamming een dubbele expositie in het Gouverneurshuis in Heusden: de allereerste zuil voor het internationale kunstproject Parthenon aan de Maas én de foto-expositie Portret van de Maas. Met beide projecten draagt Het Gouverneurshuis bij aan het nieuwe, internationale Maasfestival Mater Mosa.

Op 25 mei opent de expositie Portret van de Maas in het Gouverneurshuis. Portret van de Maas toont foto’s van de Tilburgse fotograaf en journalist Jasper van Bladel (1989). Jasper is bovenal verhalenverteller. Voor deze expositie heeft hij even markante als gewone ‘Maasmensen’ geportretteerd, zowel in tekst als in beeld. Zijn opmerkelijke ontmoetingen resulteerden in prachtige verhalen en fotoportretten.
De expositie ‘Portret van de Maas’ is vanaf vrijdag 29 mei geopend voor publiek en zal t/m 13 september te zien zijn. Het Gouverneurshuis is op vrijdag en zaterdag geopend van 13.00 – 17.00 uur, en op zondag van 11.00 – 17.00 uur.

Op dezelfde 25e mei heeft het Gouverneurshuis een heuse primeur, want in de ochtend bouwt een team van het Gouverneurshuis de allereerste zuil van community-artproject Parthenon aan de Maas. Dit is een levensgrote kopie van de Griekse tempel Parthenon en zal in juni in Megen verrijzen, als onderdeel van het internationale Maasfestival Mater Mosa. Deze tempel is niet van steen, maar van bamboestokken en elastiek. De bouw zal gebeuren onder leiding van de internationaal gelauwerde bamboekunstenaar Antoon Versteegde. Hij zal ook de bouw van de ‘Gouverneurszuil’ begeleiden.

De ‘Gouverneurszuil’ van maar liefst 10 meter hoog is een maand lang gedurende de openingstijden van het museum in de Gouverneurstuin vrij te bezichtigen. Tot 21 juni, want op die dag wordt hij naar de stadshaven van Heusden gedragen, waar het Mater Mosaschip klaarligt dat de zuil naar zijn eindbestemming in Megen brengt.

donderdag 23 april 2015

onthulling beeld sokkelproject Heusden Vesting

Op donderdag 23 april 2015 is het beeld AVA 1840 van Catharina van de Ven onthuld door wethouder Wim van Engeland en Nova Hagenbeek.
Het beeld staat op het hofje vlak naast het Burchtplein in de Vesting.


foto: Dick Buskermolen – Heusden in Beeld

donderdag 9 april 2015

KunstSalon over MaterMosa

Op 9 april om 20.00u

Jan Willem Rodenburg, directeur en oprichter van MaterMosa vertelt over de Kunst&cultuurprojecten die in dit biënnalejaar worden ontwikkeld langs de maasoevers in Frankrijk, België en Nederland.
Het schip van MaterMosa zal ook onze haven in Heusden aandoen in september voor een kunstproject in samenwerking met KunstVesting.

Locatie: Het Gouverneurshuis, Putterstraat, Heusden Vesting.

Entree gratis, consumpties voor eigen rekening.

MEER WETEN? kijk alvast op MATERMOSA

donderdag 22 januari 2015

NieuwjaarsSalon KunstVesting 2015


donderdag 22 januari 2015
aanvang 19.30 u
entreekosten 5 € p.p.

Locatie:
Het Gouverneurshuis
Putterstraat 14
Heusden Vesting

Programma:
-Inleiding film door Barry Heinrichs, kunsthistoricus
-Nieuwjaarswensen met een glas prosecco
-Film: een portret van kunstverzamelaars Jo en Marlies Eyck

Alvast wat meer weten over Jo en Marlies Eyck en hun kunstverzameling in het kasteel Wijlre en het Bonnefanten Hedgehouse?
Hedgehouse.

klik hier voor het interview op Kunstuur.

zaterdag 13 september 2014

solo-expositie Elmar Gille

Op 13 september om 14.00 u opent de solo-expositie van kunstschilder en graficus Elmar Gille in het Stadhuis van Heusden Vesting.

donderdag 11 september 2014

Open Monumentenweekend

Open Monumentenweekend gemeente Heusden 2014

De commissie Open Monumentendag gemeente Heusden, bestaande uit Heemkundekring Onsenoort, Streekarchief Langstraat Heusden en Altena, Het Gouverneurshuis en Heusdens Buro voor Toerisme, is druk bezig met de organisatie van de Open Monumentendagen, die worden gehouden op 11, 12 en 13 september. Ingespeeld wordt op het landelijke thema: Op reis. Op donderdag vindt er bij het Gouverneurshuis in Heusden een klassendag plaats met twee scholen uit de gemeente. Op zaterdag is er een prestatieloop van vestingstad Heusden naar vestingstad Woudrichem. Deze vestingloop is tevens een belevingsloop.

KunstVesting Heusden zal binnenkort haar activiteiten rond het Monumentenweekend in september bekendmaken.

zondag 28 september 2014

Wat bezielt Heusden


28 september 2014
15.00 uur

staat er een feestelijke activiteit op de kalender rond de Stadshaven te Heusden – Vesting.

Op een zeer bijzondere wijze zult u deelgenoot worden gemaakt van wat Heusden nu in werkelijkheid bezielt!
Deze activiteit gaat uit van de Protestantse Kerk te Heusden, met medewerking van Bert van Leeuwen (bekend van o.a.“het familiediner”) en Sharon Kips (zangeres, bekend van de X-factor), in samenwerking met zo veel mogelijk kinderen en diverse koren uit de regio. Ook de voedselbank zal een prominente plaats innemen, en de opbrengst van de collecte zal zijn ten bate van de voedselbank.
De opening zal plaats vinden door Burgermeester J. Hamming.

Tot ziens op 28 september!!

Namens de Open deurdienst commissie van de Protestantse Kerk te Heusden

zaterdag 3 mei 2014

SODA

Kunstenaarsduo SODA exposeert vanaf 3 mei in De Republiek
Hoogstraat 4, Heusden Vesting

vrijdag 28 maart 2014

EKWC Den Bosch

Op vrijdagmiddag 28 maart om 14.00u:
rondleiding in het EKWC Den Bosch. 15 personen kunnen hieraan deelnemen.
Info via [email protected]

donderdag 13 februari 2014

KunstSalon

Een avond rond Elmar Gille, kunstschilder

Fotograaf Frans Lossie heeft als goede vriend van kunstschilder en graficus Elmar Gille een korte film gemaakt over de totstandkoming van een schilderij. Hij zal deze film laten zien.

Kunstschilder Peter Bol geeft een lezing over het werk van Elmar.

Donderdag 13 februari om 20.00u
Locatie: Cultureel Cafe de Republiek
Hoogstraat 4, Heusden-Vesting
Entree gratis, consumpties voor eigen rekening

donderdag 19 december 2013

Pieter de Bodt

Kunstschilder Pieter de Bodt is op 14 december 2013 overleden, hij werd 97 jaar. Pieter woonde en werkte sinds de jaren zeventig in Heusden Vesting. Hiervoor woonde en werkte hij in Zeeland.
Op donderdag 19 december wordt in de aula van crematorium Maaslanden in Vlijmen afscheid van Pieter genomen.

vrijdag 1 november 2013

Verkoop Wijkse Poort

Tot onze grote spijt is de historische locatie De Wijkse Poort in Heusden Vesting op 1 november 2013 door de gemeente Heusden verkocht en derhalve niet langer beschikbaar voor culturele doeleinden.
De werkperiode in het gastatelier De Wijkse Poort die gastkunstenaar Giovanni Dalessi verkreeg via de gemeente Heusden is hiermee abrupt afgebroken. De uiteindelijke atelierperiode heeft nog geen 6 weken geduurd. KunstVesting Heusden betreurt deze gang van zaken.

dinsdag 17 september 2013

Gastatelier Wijkse Poort Heusden-Vesting

Met ingang van 16 september heeft Giovanni Dalessi het gast-atelier in de Wijkse Poort betrokken. Giovanni verblijft daar op uitnodiging van de Gemeente Heusden. Hij zal zich in deze periode laten inspireren door de prachtige omgeving van land en water. Gedurende zijn verblijf in de Wijkse Poort zal hij regelmatig van zich laten horen:

volg Giovanni op deze blog

wijkse poort

vrijdag 23 augustus 2013

Heusden NachtWacht

23 augustus 2013:
Avond/nacht openstelling van galeries in Heusden-Vesting tot 1.00 uur
kijk voor meer info over deelnemende galeries op
galeriestadheusden

zaterdag 15 juni 2013

Schilder de zomer

Op zaterdag 15 juni schilderen 140 kinderen vanaf 10.30 uur op de Vismarkt. Onder begeleiding van Heusdense kunstenaars schilderen de kinderen hun zomergevoel op kleine doekjes. Alle kleine doekjes vormen uiteindelijk een schilderij van 1.50- bij 7.60 mtr. Dit meerluik wordt te zijner tijd tentoongesteld bij het Heusdens Buro voor Toerisme. Vanaf 14.00 uur kan men de Heusdense kunstenaars aan het werk zien in de ateliers/galeries.
10.30 uur
Vismarkt
HEUSDEN-Vesting

galeriestadheusden.nl

maandag 27 mei 2013

Grolsch filmopnamen

Vanaf maandag 27 mei tot 30 mei wordt er in Heusden vesting een reclamefilm gemaakt voor Grolsch. Winterscenes in de Stadshaven en een Grolsch biercafe anno 1900 zijn de beelden die voor de commercial worden geschoten. 70 mensen zijn er nodig om dit spektakelstuk op te nemen. Een prachtig evenement voor ieder die zich even in 1900 wil wanen.